20 Jaar ’t Grof Zout
20 vragen
20 prijzen te winnen

1. Naar welke stad zijn we nog niet op studiereis geweest?

A. New York: de place to be om foodtrends te gaan spotten
B. Kopenhagen: de Scandinavische keuken gaan ontdekken
C. Barcelona  staat nog op ons to do lijstje                   
D. Tokyo: Ramen, sushi, dumpling: ze passeerden in onze keuken vanaf november 2019

2. Met welke sterrenchef deed Marniek mee aan Bocuse d’Or?

A. Peter Goossens
B. Lieven Putteman In 1995 ging Marniek mee als commis voor de Bocuse d'Or wedstrijd. Putteman werd vierde.
C. Patrick Bogaert
D. Yves Mattagne

3. Hoeveel landen zijn er vertegenwoordigd op onze wijnkaart?

A. 18 landen
B. 25
C. 15
D. 23

4. Met welk Tv-programma heeft Chef Marniek eens meegedaan?

A. De snelle hap
B. Vlaanderen vakantieland Samen met Sabine Hagedoren maakte Marniek foccacia belegd met slakjes uit Flobecq en deelde deze uit aan wielrenners op de muur
C. Man bijt hond
D. Komen eten

5. Welke wedstrijd won Marniek in 1998?

A. Prosper Montagné
B. Viskok van het Jaar Pladijs was de vis van het jaar. Marniek ontving in 1998 een trofee ontworpen door Tuur De Rijbel zaliger

 


C. Eerste kok van België

6. Hoeveel kookdemo’s zijn er gegeven van nov 99 – dec 2019?

A. 83
B. 90
C. 100
D. 104 kookdemo's werder er al gegeven aan hobbykoks en studenten

7. Welk vlees werd er als hoofdgerecht in de eerste menu van ’t Grof Zout geserveerd?

A. Hertenkalf
B. Franse hoeveduif Jawel, we beginnen in 2020 eveneens met dit beestje in hoofdgerecht
C. Wilde eend  
D. Fazant

8. Welk ingrediënt gebruikt Marniek niet voor zijn bruine fond?

A. Kalfsbeenderen
B. Bouquet Marmite
C. Rode wijn
D. Azijn hoort er niet bij

9. Wat werd er vroeger gemaakt in het werkhuis achteraan de tuin?

A. Lucifers
B. Spiegels en glas We hebben nog steeds klanten die als kind naar het spiegelfabriek van Paeleman kwamen
C. Tabak
D. Kant

10. In hoeveel sterren samen werkte Marniek of deed hij stage?

A. 7 Marniek heeft gewerkt bij De Geuzenhof, L'Ecailler de Palais Royal ** , Villa Loraine **, Interscaldes **, De Plezanten Hof *, de Swaene, 't Overhamme
B. 3
C. 2
D. 5

11. Van welk land hebben we nog geen menuwijn geserveerd?

A. Griekenland
B. Israël
C. Armenië dit land komt in januari aan bod!
D. Rusland deze wijnen hebben wij nog niet geserveerd

12. Met welke kaasmeester werkt ’t Grof Zout samen?

A. Van Tricht
B. Callebaut Luc Callebaut en zijn vrouw Nathalie uit Oudenaarde zijn beiden 1ste kaasmeester van België geweest, Luc schopte het tot finalist bij het wererldkampioenschap en Nathalie won het wereldkampioenschap in 2017 als eerste europese vrouw.
C. Martens

13. Wat past niet bij Fleur de sel?

A. manuele productie
B. geschikt voor in de zoutmolen: Fleur de sel is een zachte korrel die manueel geoogst wordt en door zijn vochtigheid kan deze niet vermalen worden in een molen.
C. zachte korrel
D. vochtig

14. Welk koekje is gebaseerd op een recept van Marniek?

A. Mechels Torentje (bestaat echt, maar wordt door een lokale bakker gemaakt)
B. Leeds torenkoekje

 


C. Giesbergse kassei (uitgevonden, maar misschien een idee voor een koekjesnaam?)
D. Aalsters uitje (Marniek is geboren in Aalst, maar dit is geen koekje)

15. Welke familie woonde vroeger in de gebouwen van ’t Grof Zout?

Dit zijn allemaal bekende namen in Geraardsbergen...
A. Familie De Geeter
B. Familie Paeleman: zij komen nog steeds over de vloer!
C. Familie de Geyter
D. Familie VandePonseele

16. Welk wijndomein hebben we nog niet zelf bezocht?

A. Esporão in Portugal: bezocht in 2019, wijndomein + restaurant is een aanrader voor diegenen die naar Alentejo reizen!
B. Domaine de Nerleux in Saumur: dit domein bezochten we in 2018
C. Rustenberg in Zuid-Afrika: al wat langer geleden (2003), maar een impressionant domein met zeer lekkere wijnen
D. Weingut Knoll in Oostenrijk

17. Welk wijndomein is niet Belgisch?

Allemaal topwijnen!
A. Clos d’Opleeuw
B. Crutzberg
C. Kitsberg
D. Apostelhoeve deze komt uit Maastricht

18. Vanaf welke leeftijd ging Marniek reeds in een professionele keuken aan de slag?

A. 12
B. 13
C. 14 Jawel, Feestzaal Edelweis in Lede was de eerste zaak waar Marniek begon
D. 15     

19. Van welke brouwerij hebben we geen bier?

A. Vrijstaat Van Mol
B. HopsaSam
C. De Graal
D. Brouwerij van Steenberghe deze staat niet op de kaart

Schiftingsvraag

Hoeveel mensen zullen aan deze wedstrijd deelnemen? Formulieren moeten ten laatste afgegeven zijn op 2/1/2020. (start 30/10/2019)

We hebben heel wat formulieren uitgedeeld, maar niet iedereen was even enthousiast door de moeilijkheidsgraad en het groot aantal vragen. Maar op deze manier willen we jullie een stukje geschiedenis van 20 jaar 't Grof Zout meegeven. We bedanken alvast de 165 mensen die vol overgave meegedaan hebben en enkele uurtjes bezig geweest zijn met opzoeken op internet, onze facebook of louter gegokt hebben. Bedankt!

En niet te vergeten: de winnaars

1. Marianne A. 17/19 Cartoon van Erwin Van Mol (cartoonist bij Humo)
2. Stephane B. 15/19 - 156 pakket rode wijn
3. Stephane B. 15/19 - 186 pakket witte wijn
4. Bartel M. 15/19 - 83 Cadeaubon 50 euro
5. Tanja T. 15/19 - 500 magnum champagne Guerlet-Deguerne
6. Caroline L. 14/19 - 165 Assortiment kruiden Mill&Mortar
7. Etienne H. 14/19 - 251 Duo van zoete wijn
8. Joris B. 14/19 - 260 Duo azijn
9. Christine L. 14/19 - 395 Global mes
10. Marianne A. 14/19 - 550 Bierpakket
11. Sylvia D. 14/19 - 615 kookboek Japan
12. Herman T. 14/19 - 589 bier&wijn boekjes voor de liefhebber
13. Sylvia D. 14/19 - 615 Kaasassortiment voor 2 personen
14. Tanja T. 14/19 - 650 Duo olijfolie
15. Stefaan B. 13/19 - 166 Assortiment thee
16. Julie V. 13/19 - 141 Fles LBV porto
17. John V. 13/19 - 197 keukenschort 20 jaar 't Grof Zout
18. Stefaan B. 13/19 - 202 keukenschort 20 jaar 't Grof Zout
19. Eveline M. 13/19 - 111 keukenschort 20 jaar 't Grof Zout
20. Jan R. 13/19 - 224 keukenschort 20 jaar 't Grof Zout

Zij zullen persoonlijk gecontacteerd worden om hun prijs in ontvangst te nemen.