Wijnkaart

 

Argentinië

Mendoza

Alma Negra “M Blend” 2013 - Malbec & Bonarda 32,00 R

En net als alle mysteries, is ook de Alma Negra door dromen tot stand gekomen. De wijnen hebben niet jaarlijks dezelfde assemblages, komen niet steeds van dezelfde wijngaard en worden niet continu door dezelfde wijnmaker gevinifieerd. Donker fruit in de neus met een hint chocolade, stevige en gestructureerde wijn. Vooral veel bessen en kersen in de mond. Lange afdronk, evenwichtige zuurtegraad en een fantastisch mondgevoel. Parker: 91/100

 

Australië

Clare Valley

Berton Vineyards - Metal Label Durif 2016   27,00 R

Durif is een druivensoort die uitgevonden is door Dhr. Durif op het einde van de jaren 1800. In Californië heet deze druif Petit Shiraz en om tot mooie resultaten te komen moeten alle omstandigheden goed zitten bij deze druif. De bodemomstandigheden in Riverina zijn optimaal waardoor deze Durif een ware sensatie vormt voor uw smaakpapillen. Vlezige aanzet met warme fruitaccenten, chocolade en viooltjes vormen de voorbode van een rijk pallet.  De textuur is fenomenaal van start tot ver in de lange finale.

 

 

België

Haspengouw AOC

Wijnkasteel Genoels-elderen - Chardonnay Blauw 2014/2015 30,00 W

Medium goudgele kleur met mooie schittering. Geurt naar boterbloemen, rijpe gele pruimen en appelen met fumé-toets. Bijzonder elegante, fruitige en frisse droge witte wijn met aroma’s van honing, verse ananas, appel, maar bezit naast geel fruit vooral een prima fraîcheur in de afdronk. Médailles "Chardonnay du monde"

Wijnkasteel Genoels-elderen - Chardonnay Goud 2012 50,00 W

Deze goudgele wijn is gemaakt van de oudste stokken van de beste percelen en heeft een gelimiteerde productie van +/- 5000 flessen per jaar. In de neus rijkelijke aroma’s van rijpe appel, abrikoos, geklaarde boter en gekonfijte citroenzeste. Een stevige en finesserijke aanzet, mooie fruittoetsen, vettig met een goed verweven houttoets en schitterende afdronk. Kan gerechten met ganzenlever, gevogelte en zelfs wit vlees aan. Heeft tal van prijzen gewonnen!

 

Wijndomein Kitsberg - Chardonnay Krachtig 2015 40,00 W

In 2008 ging de droom van Daniel en Evi in vervulling: ze plantten 3000 wijnstokken aan op eens stuk grond gelegen in Heers en Sint-Truiden en produceren nu wijnen die reeds bekroond werden met een gouden medaille. De Chardonnay Krachtig beschikt door de mergelondergrond over de nodige mineralen, mooi fruit met toetsen van honing, peer en verse boter. De houtlagering op Amerikaanse eiken vaten geeft een mooi verweven houttoets.

Clos d’Opleeuw 2012/2015 65,00 W

Volle, vettige Chardonnay wijn. Het mooi evenwicht tussen het eikenhout en de aangename frisse zuren maken van deze Haspengouwse wijn een ideale begeleider voor verfijnde visgerechten met een stevigere saus. Ook bij kazen met korrelige en frisse structuur.

Voerstreek

Crutzberg - Chardonnay Barrique 2016 32,00 W

In 2010 startte Ernens Eugène – vroeger apotheker van beroep – met de aanplant van Chardonnay en Pinot Noir stokken op het zijn wijndomein. De bodem bevat kalksteen en veel mineralen en heeft een uitzonderlijk microklimaat door de bossen rondom en het riviertje de Veurs. Zijn houtgelagerde wijn heeft een goudgele kleur, rijpe aroma’s van appel en perzik, kruidigheid van het hout en vanilletoetsen. In de mond is de wijn vol en zacht met een lange afdronk waarbij voornamelijk een boterachtige smaak blijft hangen. Behaalde een gouden medaille op de internationale wedstrijd Mundus Vini in Duitsland.

Côtes de Sambre et Meuse

Château Bon Baron – Acolon 2014 42,00 R

De wijngaarden van Bon Baron zijn gelegen in de Maasvallei en worden gecultiveerd in harmonie met de natuur, zonder herbiciden en pesticiden. De Acolon druif is een kruising van Kékfrankos met Dornfelder. De wijn heeft al enkele medailles in de wacht gesleept met zijn pallet van cassis, aardbei, toets pruimen, vanille, kaneel, eucalyptus, leder en rode pepers op het einde met mooie, verfrissende zuren, amandel, koffie en donkere chocolade.

 

Chili

Colchagua Valley

Ravanal - Limited Selection - Syrah – Carmenère - Cabernet Sauvignon 2010 35,00 R

Topwijn gemaakt van wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn. Hij kreeg 14 maanden vatrijping op Amerikaanse en Franse eik. Diep robijnrode kleur, complexe en intense aroma’s van rijp, rood fruit, chocolade en gedroogde pruimen met toetsen van kaneel, vanille en karamel die mooi in harmonie zijn met de houtlagering. Full-bodied, romige en fluwele tannines. Schitterende finale.

 

Duitsland

Niederhausen

Weingut Jakob Schneider – Niederhäuser Hermannshöhle Riesling trocken 2016 35,00 W

Deze wijn straalt een overweldigende kracht en kruidigheid uit. Strak mineraal en een fijne zoute toets. Heel geconcentreerde wijn en toch delicaat.

Saar

Nic Weis – St.-Urbans-Hof  - Wiltinger Riesling Alte Reben 2015 38,00 W

De wijngaard Wiltinger Slangenkuil is gelegen in het hart van de Saarvallei. De naam verwijst naar de kleine ravijn palend aan de wijngaard en de vele hagedissen die er huizen. Ze houden – net als de druiven - van de warme ondergrond en de vochtigheid. De ijzerhoudende grond geeft de wijn zijn kruidig en pittig karakter. Fruitige en minerale wijn met aroma’s van rijpe limoenen, appel en perzik. Lange en volle afdronk.

Van Volxem – Alte Reben Riesling 2016 42,00 W

Een fantastische, droge Riesling die gemaakt is van de losse, perfect rijpe kleine druiven van de meer dan 120 jaar oude struiken. Hierdoor ontstaat een zekere concentratie, diepgang en zijden structuur. De bijna zoutige mineraliteit speelt met de diepe concentratie en de uitdagende frisheid. Mooi lange afdronk.

 

Pfalz

Karl Pfaffmann – Dornfelder 2014 27,00 R

In de tijd van de Romeinen stond Pfalz al bekend als wijnregio. In 1955 begon Karl met het bottelen van wijn, maar tegenwoordig is het de kleinzoon Markus die als gediplomeerd oenoloog het domein beheert. Zeer geconcentreerde, donkerpaarse kleur. Heel fruitige neus van kersen en vlierbessen met een toets van cacao. Vol in de mond, een goede zuurtegraad, weinig tannines en zeer zacht.

 

Frankrijk

Loire Vallei

Domaine Jean-Paul Balland – Sancerre Grande Cuvée 2015 42,00 W

Intense heldergele kleur met een vleugje goud. Een rijke neus van rijpe perzik dat overgaat in citrus met wijnbloesem en houttoets. Nadien exotisch, vanille en amandel. De smaak verloopt van verse kruiden en varen naar een mooi midden van exotisch fruit (ananas en mango), citrus, geroosterde hazelnoten en een vleugje tabak. Op het eind zachte mineralen en honingtoets. Rijke en krachtige wijn.

Pascal Cotat - Les Monts Damnés - Sancerre 2006 55,00 W

De reputatie van deze wijnproducent is geweldig. Hij bezit 2 minuscule percelen in Chavignol die alleen met de hand bewerkt kunnen worden door de steile hellingen. De kleine opbrengst gaat op oude houten vaten en na een 10-tal maand gaat de wijn zonder filtering op fles. De wijnen kunnen uitzonderlijk rijpen (20 tot 30 jaar) en worden alleen maar complexer en dieper. Een Sancerre die tot een select groepje van de grote, witte wijnen der aarde behoort.

Domaine Chauveau – Sainte Clélie 2015 – Pouilly Fumé 35,00 W

De wijngaarden van het domein zijn verspreid over Saint Andelain en de omliggende gemeenten. De minerale eigenschappen van de ondergrond komen duidelijk naar voor in deze licht strogele wijn met heldere groenachtige reflecties. De neus is fijn en delicaat, complex met witte bloemen, limoen en wit fruit. Heel mineralig. Frisse, maar zachte aanzet, krokant fruitig en mondvullend in de middenbouw en een lange mineralige en evenwichtige afdronk.

Loire Vallei – Savennières

Domaine des Forges – La Roche Aux Moines 2016 42,00 W

De specifieke ondergrond van vooral bleke leisteen zorgt voor een volle, mineralige, droge Chenin Blanc. Vrij diep strogeel met fonkelende spiegel. In de neus zuiver en elegant, zeer mineralig, wit fruit, bittere noten en een zweem van honing. Verrassend vol en rond, stevige body, fris-fruitige afdronk met een bittertje.

Loire Vallei – Anjou

Ferme du Mont Benault - K Blanc 2014 35,00 W

De liefde voor de wijn en zijn druif heeft de ex-marketeer Stéphane Rocher ertoe aangezet om in zijn geboortestreek biologische wijn te gaan verbouwen. Deze wit gevinifieerde Cabernet Franc is een droge, aromatische volle wijn met lichte tannines.

Touraine Amboise

La Grange Tiphaine – Clef de Sol 2009 36,00 R

Deze wijn is een assemblage van 45% Côt en 55% Cabernet Franc. De handgeplukte druiven zijn afkomstig van minstens 60 jaar oude stokken. Doordat de Côt een ongekend druivenras is, wordt deze meestal verkeerd in zijn waarde geschat. De wijn is zijdezacht, vlezig en vertoont al een zekere rijpheid.

Saumur Champigny

Domaine de Nerleux - Les Loups Noirs 2011 38,00 R

Diepe granaatrode kleur dankzij de perfect rijpe Cabernet Franc druiven. Breed, fluweelachtig en een grote zachtheid in de smaak. Zwart gekarameliseerd fruit, vers hout en ietwat gesloten tannines wat bijdraagt tot de veroudering op fles. Millésime 2015 : Médaille d'Or - Concours des Ligers 2017. Médaille d'argent - Concours des vins de Saumur 2017

Jura - Arbois Pupillin

Domaine Désiré Petit – Cuvée l’Essen’ciel 2015 40,00 W

Deze Savagnin heeft een krachtige en complexe mond dat pas na een paar minuten in het glas ten toon wordt gespreid. Ragfijne zuren met heel fijn fruit zoals sinaasappel en peer. Mooi evenwicht tussen  het fruit, citrus en het hout van de vatlagering. Lange en elegante afdronk met een vleugje zoethout op het eind.

Bourgogne - Chablis

Domaine Tremblay – Chablis Fourchaume Premier cru 2016 40,00 W

Deze Chardonnay druiven zijn afkomstig van 10-40 jaar oude druivenstokken. In de neus en de smaak wordt men overweldigd door zijn aroma’s van honing en witte bloemen. Lange en blijvende afdronk.

Bourgogne – Beaujolais

Domaine Marcel Lapierre - Morgon 2011 40,00 R

De Morgon van Marcel Lapierre is een begrip onder de kenners. Lapierre nam in de jaren 80 het domein van zijn vader over en wou weer de grote wijnen produceren die hij kende uit zijn jeugd. Onder impuls van de legendarische Jules Chauvet besliste Marcel om op biologische en biodynamische manier verder te werken. Het zijn nu verrukkelijke, onweerstaanbare wijnen die in het niets lijken op het overgrote deel der Beaujolaiswijnen. Vanaf 2010 is zoon Mathieu verantwoordelijk voor de vineficatie en zet het levensverhaal van zijn vader met succes verder. Deze 100% Gamay wijn heeft structuur, fraîcheur en finesse met voornamelijk aroma’s van kers en zoethout.

Domaine Marcel Lapierre - Morgon Cuvée MMIX 2009 60,00 R

Deze Cuvée van een single Vineyard 100 jaar oude wijnstokken is in zeer beperkte hoeveelheid beschikbaar. Door de likeurachtige rijkheid is dit een atypische Beaujolais, maar wat voor één! Concentraties van zwarte bes en cassis, gekonfijte citroenschil, toetsen van aardbei, floraal parfum en bruine specerijen. Een Gamay met een vleugje warmte in de finale & een verleidelijke complexiteit, maar toch nog genoeg sappigheid om de lange afdronk niet te zwaar te maken.

Bourgogne – Côte Chalonnaise

Olivier Leflaive – Rully 1er Cru 2012/2014 Vauvry 52,00 W

Deze Chardonnay is afkomstig van 40 jaar oude wijnstokken. Het perceel Vauvry bevindt zich ten zuiden van het dorp Rully. Deze cru is zeer geraffineerd en meer op finesse dan op kracht gevinifieerd. Geelgroene kleur met gouden tonen. Een wijn met elegantie en finesse met in de geur aroma’s van citrusvruchten, peren, gestoofde appels en honing, naast florale tonen.

Bourgogne – Côte d’Or

Domaine Michel Bouzereau – Les Tessons Meursault 2015 70,00 W

De familie Bouzereau is reeds 10 generaties lang actief in de wijnbouw in Meursault. Mooie strogele limoenkleur. Aangename, lichte kruidige toetsen (citroenverbena) samen met een goede intensiteit wit fruit, juist rijp genoeg. Deze Chardonnay heeft een heel lange afdronk met een geweldig mondgevoel.

Domaine Parigot Père et Fils - Pommard Les Vignots - Côte-de-Beaune 2010 60,00 R

Zeer zuivere expressie van Pinot noir. Deze wijn is niet houtgedomineerd, maar ruikt naar rood fruit en heeft een sexy, fluwelen afdronk.

Domaine Robert & Raymond Jacob - Côte-de-Beaune
Aloxe Corton "Les Valozières" Premier Cru 2014 80,00 R

De wijngaarden zijn gevestigd in de gemeente Lodoix-Serrigny. Deze wijn is gemaakt van geselecteerde Pinot Noir druiven en in z’n jeugd vertoont hij toetsen van viooltjes, framboos en naarmate hij veroudert, komen tonen van truffel en leer naar boven.

Rhône – Châteauneuf-du Pape

Château La Nerthe 2015 62,00 W

De familie Richard heeft dit domein in 1985 verworven, maar eigenlijk reikt de geschiedenis tot in 1560. De wijn is gemaakt van 27% Grenache Blanc, 15 % Bourboulenc, 19% Clairette en 39% Rousanne en kreeg in 1985 een certificaat voor biologische teelt. Deze heldere, bleek gele wijn heeft een frisse neus met toetsen van witte bloemen en Granny Smith appel. In de mond is hij mineralig met een vleugje zoethout, venkel en anijs. In de aanzet een mooie aciditeit die overgaat in vanille en amandelspijs.

Côtes de Provence

Domaine de la Fouquette – Rosée d’Aurore 2017 27,00 Rosé

Isabelle Daziano nam samen met haar man de wijngaard van haar ouders over, plantte nieuwe druiven aan, vernieuwde de kelder en werkt sinds 2010 biologisch. Deze licht gekleurde rosé heeft een intense, fruitige neus (mandarijntjes, bosvruchten), is levendig in de mond met goede zuren en een mooie concentratie en enige complexiteit. Gemaakt van 45% Grenache, 30% Cinsault, 20% Syrah en 5% Rolle.

Bordeaux – Pessac-Leognan

Château Carbonnieux Grand Cru Classé blanc 2014 65,00 W

Strogele wijn waarvan de complexe aroma’s van citrus en witte bloemen na enkele minuten in het glas vrijkomen. In de mond heel aangenaam meteen mooie volheid en evenwicht door de frisheid van de Sauvignon. De Sémillon zorgt voor een ronde finale met een lange afdronk en geeft de wijn een interessant bewaarpotentieel.

Bordeaux - Haut-Médoc

Château Camensac - Grand Cru Classé 2009 55,00 R

De familie Forner bezit een 65 ha wijnstokken in de gemeente Saint-Laurent. Deze 5ième cru classé is een eerlijke en aangename wijn.

Bordeaux – Moulis en Médoc

Château Chasse-Spleen - Cru Bourgeois 2014 60,00 R

Eén van de beste en meest gekende cru bourgeois. De wijngaard van 75 ha maakt klassewijn, aangenaam als hij jong is, maar hij heeft een bewaarpotentieel tot 2030. Licht hout, vanille en griotte kersen in de neus. Een volle intense smaak van zwart fruit soms vermengd met een vleugje chocolade is typerend. Blend van 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot

Bordeaux - Margaux

Château Giscours - Grand Cru Classé 2012/2014 75,00 R

Heerlijke wijn van hoge kwaliteit die gemaakt is van 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot. Rijk in geur en smaak met zachte tannine, aroma’s van zwart en rood fruit en door nobel hout omkaderd.

Bordeaux - Saint-Estèphe

Château Cos Labory - Grand Cru Classé 2014 58,00 R

De "Cos" uit de naam verwijst naar "Caux" of de hoge steenheuvel waar het château 3 ha wijngaarden heeft. Daar worden de druiven manueel geplukt . De wijn rijpt 15 maanden in deels nieuwe eiken vaten en wordt niet gefilterd. Klassevolle neus met de aroma’s van framboos, vanille en hout. De smaak is al even elegant en heeft een mooi evenwicht.

Corsica

Domaine Pero Longo – Sérénité 2015 38,50 W

Op een volledig biodynamische en natuurlijke manier maakt Pierre Richarme wijn met traditionele druivenrassen. Deze Vermentino komt van 22 jaar oude druivenstokken en verleidt al met zijn strogele kleur. Intense neus met rijp geel en exotisch fruit met wat mineraliteit. Vrij volle, maar frisse aanzet, stevig gestructureerde middenbouw met fruit en een lange afdronk met mineratiteit en een fijn bittertje.

Domaine Vecchio – Vecchio Rouge 2016 30,00 R

Qua wijncultuur is Corsica Italiaans georiënteerd. Vandaar dat deze wijn in hoofdzaak Niellucciu of Sangiovese in zich heeft. De andere druiven zijn Sciacarellu, Minustellu, Grenache en een weinig Syrah. Mooi evenwicht tussen de druiven, zijn klimaat en type wijn.  Aroma’s van zwarte kersen, myrthe-maquis (typisch struikgewas), frisheid met het accent op fruit en toch een zekere volheid door de lichte houtlagering en soepele tannines.

 

Hongarije

Sopron

Pfneiszl Vineyards – Kékfrankos 2011/2012 38,00 R

De zussen Birgit en Katrin – afstammelingen van een bekende familie wijnbouwers - zijn twintigers met het motto "born to make wine". Sinds 2009 hebben ze hun certificatie op zak voor volledig biologisch te werken. Krachtige, complete volle rode wijn met zijige tannines, geheel in harmonie door de lange rijping. Goede zuren, veel smaak en boeiend. De 2011 krijgt deze premium wijn de typering "Thank You" mee vanwege de uiterste gunstige weersomstandigheden na 2 moeilijke oogstjaren.

 

Italië

 

Piëmonte

Elio Grasso “Educato” - Langhe Chardonnay 2015 50,00 W

Beroemde producent van Barolo die sinds ongeveer 20 jaar als uitdaging een mooie houtgelagerde Chardonnay op de markt brengt, in een zeer beperkte productie. Een internationale druif die door de omstandigheden (bodem, klimaat, topografie & vooral wijnmaker) heel erg Italiaans wordt.

Sciorio – Barbera d’Asti Superiore 2012 36,00 R

In het hart van de Barbera is het domein van de broers Mauro en Guiseppe Gozzelino gelegen. Ze zijn de bescheidenheid zelve: bij hen geen moderne technologie of marketing, maar vooral hard werken. De wijnen zien geen nieuwe eik en rijpen relatief lang in hun kelder. Dit zijn naturelle wijnen met persoonlijkheid waar je graag nog een glas van drinkt. De Barbera druif levert een stevige, intense rode wijn op. Veel rood fruit als kersen, framboos, aardbei en bramen.

La Torricella Barolo 2010/2014 50,00 R

Florale aroma’s (rozen, violette), donker fruit, leder, tabak. Elegante Barolo met mooi versmolten tannines zonder droog of hard over te komen. Complex en vol van smaak met een heerlijke afdronk.

I Carpini - Bruma d’Autunno – Barbera superiore 2008 – Colli Tortonesi 45,00 R

Deze uitstekende wijn, warm en opwindend, viert de passie van de Italiaanse wijnmakers, stimuleert diep de zintuigen dankzij de balans tussen heldere en intense kleuren, complexe en genereuze aroma’s (rood fruit, jam, kruiden & aangename vanille) volle, ronde en aanhoudende smaak (kers, cacao en balsamico). Tijdens de proeverij van deze nectar (wijnstokken van 1926) is elke slok een rijke en aangename emotie.

Elio Grasso – Barolo "Gavarini Chiniera" 2011 95,00 R

Elio Grasso behoort tot de top van de Barolo producenten, binnen zijn gamma Barolo vindt men drie verschillende cru’s (wijngaarden) terug. De Gavarini Chiniera is helder rood met diepe aroma’s van rode kers, aalbes, menthol, rozenblaadjes en mineralen. Rijk, geconcentreerd en met een boeiende parfumspanning in de mond. De wijn eindigt met nobele, mondvullende tannines en een uitstekende afdronk. Grasso vergeleek de wijn met die van 1989.

Trentino - Alto Adige

Nals Margreid – Sirmian - Pinot Bianco 2012 38,00 W

Een volle en elegante wijn met aroma’s van appel, citrus en ananas. Levende zuren met een harmonieus einde. Verkozen tot beste Italiaanse wijn 2014: Tre Bicchieri Gambero Rosso.

Nals Margreid – Vernatsch 2015 30,00 R

Deze vernatsch gemaakt van meer dan 100 jaar oude wijnstokken is de beste wijn uit de Margreid’s kelder. Dankzij de maceratie en veroudering in grote houten vaten heeft de wijn een afdronk van kersen en amandel. Elegante en goed gestructureerde wijn.

Eredi Di Cobelli Aldo – Arlevo Chardonnay 2016 34,00 W

Arlevo is dialect voor “kind”: hun schepsel dat in de liefde van de familie geboren is en hopelijk zal opgroeien met de gegeven klimatologische omstandigheden tot een goede zoon. De wijngaarden liggen op 400 m boven zeeniveau. De most van de handgeplukte druiven verblijven 10 maand in gebruikte eiken vaten, dan nog 4 maand in stalen vaten vooraleer gebotteld te worden. De Arlevo heeft een nobele gouden kleur. Toetsen van hazelnoten, gele pruimen en bloeiende weiden verfraaien de smaak in de mond. Warm en romig met geroosterde hazelnoten en een elegante frisheid maken deze Chardonnay tot een onvergetelijke drinkervaring.

Veneto

Tenuta Santa Maria - Torre Pieve Chardonnay Igt Verona 2016 45,00 W

Deze wijn is gemaakt van 3 verschillende clonen Chardonnay druiven van 1 dicht bebouwde wijngaard. 50% van de druiven worden gedurende 150 dagen op houten vaten gefermenteerd, terwijl de andere helft in stalen vaten rust. In maart het jaar erop worden de 2 weer geblend en verfijnd gedurende 6 maand. Dit geeft een intens geparfumeerde Chardonnay met aroma’s van vers fruit. Vanille, ananas, banaan en citrus in het begin en een mooi einde van hazelnoot en gesmolten boter. Uitstekende en elegante structuur, mooi in evenwicht.

Le Calendre – Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2013 40,00 R

De Valpolicella druiven (60% Corvina & 30% Molinara en Rondinella) ondergaan een korte droogperiode van 20 tot 25 dagen op houten rekken. Klassieke vinvificatie. Ripasso betekent letterlijk opnieuw laten passeren over de uitgeperste schillen van de Amarone die de typische diepe geur en krachtige smaak aan de wijn geven. Deze wijn wordt dan ook wel het kleine broertje van de Amarone genoemd. Vol en robuust in de mond.

Tenuta Santa Maria - Amarone Classico delle Valpolicella Riserva 2012 86,00 R

Deze wijn is ontstaan door de traditionele appassimento methode, een natuurlijk droogproces van  Corvina, Rondinella, Corvinone druiven en een lange rijping op houten vaten waardoor de unieke en herkenbare smaak ontstaat van de Amarone. Kersen, specerijen en gedroogde rozenknoppen geven een complexe en elegante neus. Warm, subtiel en mooi gestructureerd met een hoger alcoholgehalte dat in evenwicht gehouden wordt door de velouren tannines, elegante zuren en frisheid.

Toscane

Majnoni Guicciardini – Chianti Riserva 2012 36,00 R

Dit historisch domein is gelegen tussen het Classico gebied en San Gimignano en wordt duurzaam biologisch beheerd. Robijnrode wijn, in de neus intens en heel complex met van alles wat: rijp fruit, hout, kruiden, leer,… Krachtige smaak met veel finesse: fijne zuren, geïntegreerde alcohol en duidelijke presente, maar edele tannines.

Castello di Volpaia - Chianti Classico 2010 38,00 R

Deze handgeplukte Sangioveto druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaarden en geven een levendige rode wijn met toetsen van rood fruit en een vleugje kersen. Zacht en goed gestructureerde wijn met een fruitige afdronk.

Brancaia - Chianti Classico Riserva 2012 46,00 R

De Sangiovese druiven zijn afkomstig van percelen in Radda in Chianti en Castellina in Chianti. Deze wijn exploiteert volledig het potentieel van de Sangiovese druif en voorziet daardoor de wijnliefhebber van een uitstekende terroirwijn met donkere kersen, zoete franse eik, nieuw leder en aardse toetsen in de smaak. Dit is een rijke, krachtige stijl Chianti Classico met veel fruit en scoort 92/100 bij James Suckling.

Barone Ricasoli – Brolio Chianti Classico Riserva 2014 50,00 R

Deze wijn is gemaakt van een selectie druiven van de wijngaarden gelegen in Gaiole in Chianti (80% Sangiovese, 15% Merlot en 5% Cabernet Sauvignon). Intens robijnrode kleur met in de neus aardbeien, frambozen, specerijen en vanille. De wijn is zacht en ontplooit zich verder in de smaak. Mooi evenwicht tussen zuren en tannines wat een aangenaam en lange afdronk geeft in de mond.

Podere 414, Montiano - Morellino di Scansano 2013 40,00 R

Simone Castelli heeft op de biologische wijngaard van zijn vader 11 hectaren druivenstokken aangeplant: 85% Sangiovese met daarnaast nog Ciliegiolo, Alicante en Colorino. Aangezien hij niet te vinden is voor fantasienamen, heeft hij zijn wijn vernoemd naar het nummer waarop het stuk grond geregistreerd werd in de jaren 1960. De wijn is genereus in kleur, aroma en body. Hij heeft een onbetwistbaar mediterraans karakter, zonder zijn elegantie te verliezen en brengt een levendige dans teweeg in de mond met een verbazingwekkende diepte.

Podere Il Macchione – Vino Nobile di Montepulciano 2011 50,00 R

De twee broers werken heel natuurlijk in de wijngaard en besteden veel aandacht aan de druiven. Alles wordt manueel geoogst en tijdens de oogst wordt er zeer streng geselecteerd. De vergisting gebeurt 100% natuurlijk, zonder toevoeging van gekweekte gisten. De druiven worden laat geoogst, waardoor de zuurtegraad in de Sangiovese daalt. Na de vergisting nog een verdere rijping van 30 maanden, deels in tonneaux en deels in barriques.

Verbena – Brunello di Montalcino 2012 70,00 R

De Sangiovese Grosso druif geeft een intens robijnrode kleur aan de wijn. In de neus aroma’s van zwarte pruim, franse eiken vaten, vanille, kokosnoot en koffie om dan over te gaan naar een diep geconcentreerd pallet van rozijnen, geroosterde koffiebonen en uitgesproken alcohol. Spannend einde en internationaal hoog gewaardeerd.

Valdicava - Rosso di Montalcino 2013 45,00 R

Deze Rosso is zo rijk dat hij vele Brunellos overtreft in rijkheid en structuur. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan traditie, de smaken van de Montalcino en het biologisch telen van de Sangiovese grosso druiven. Robijnrode wijn met aroma’s van leer, kruiden en minerale tonen. De smaak gaat van heel rijpe rode kersen tot kirsch, aardsheid, leer en specerijen. Full-bodied met rijke tannines.

Marche

Terra Calcinara 2013 Conero Riserva DOCG 40,00 R

Deze Montepulciano heeft een intens robijnrode kleur met paarse reflecties. Vol bouquet met kersen en cassis op de voorgrond en een toets van balsamico. Intens en lang in de mond met onverbloemde tannines.

Puglia

Tenuta Eméra Primitivo di Manduria 2015/2016 30,00 R

Dit nieuw ambitieus wijnproject, opgestart in 2006, heeft de bedoeling wijnen te maken met een top prijs/kwaliteitsverhouding in verschillende prijsklassen. Deze Primitivo (gelijk aan de Californische Zinfandel) is robijnrood, heeft aroma’s van rijp rood fruit die doen denken aan kersen- en pruimenlikeur. Rijke en fluwelige smaak met weinig tannines en een hint van zoethout.

Apollonio – Divoto Copertino DOP Riserva 2011 48,00 R

Deze late harvest gemaakt van manueel geplukte druiven van oude stokken (70% Negroamaro en 30% Montepulciano) heeft een neus van rijprood fruit, tabak, turf, zwarte peper en koffie. In de smaak een lichte zoete toets, versmolten tannines en een lange afdronk. Stevige wijn, type Amarone, verschrikkelijk lekkere blend.

Sardegna

Mora & Memo ‘Nau’ Cannonau 2015 32,00 R

De geïsoleerde ligging, de prima geschikte bodems en het uitstekende klimaat hebben Sardinië in de loop der eeuwen een eigen wijncultuur laten ontwikkelen. De autochtone druif Cannonau (Grenache) geeft een robijnrode kleur aan de wijn,een zachte geur van rijpe braambessen, specerijen en cacao. Rijke volle smaak met zachte tannines.

 

 

Libanon

Bekaa Valley

Château Musar – Musar Jeune White 2013/2016 32,00 W

Met een eclectische blend van 35% Viognier, 35% Vermentino en 30% Chardonnay slaat Château Musar een nieuwe richting in wat hun stijl betreft. Alle druiven zijn afkomstig van organische wijngaarden met een ziltige terroir voor de Viognier en een leistenen ondergrond voor de andere druiven. Deze bleek limoenkleurige wijn heeft aroma’s van ananas, lychees, peren en abrikozen met toetsen van oranjebloesem, honing en bloemen. Rijke, geconcentreerde wijn met goede zuren, citrusvruchten in de smaak en een verfrissend, droog einde.

Château Musar – Musar Jeune Red 2013 40,00 R

Ook hier kwam de wijn op een natuurlijk en authentieke manier tot stand. 50% Cinsault afkomstig van meer dan 40 jaar oude wijnstokken, 35% Syrah en 15% Cabernet Sauvignon werden gebruikt om een heldere, violetkleurige wijn te maken met een neus van blauwe bessen, viooltjes, rode kersen en rode bessen. Fruitig en fris pallet van blauwe bessen, bramen en rode pruimen. Mooi gebalanceerd, fruitig, zachte tannines met een lange, warme afdronk.

Château Musar – Chateau Musar Red 2007/2011 60,00 R

Dit is een icoonwijn! Z'n elegante smaak, open en toegankelijk, bieden kersen, bramen, cassis, zonder harde tannines. Mooi rijp en afgewerkt. De wijn is een blend van Cinsault, Syrah en cabernet Sauvignon en werd op het domein in flessen gerijpt. Naast het mooie fruit zijn heerlijke aroma's zoals specerijen, ceder en leer te herkennen.

 

Nederland

Vijlen

Wijngaard Sint-Martinus – Cuvée Prestige 2011 60,00 R

Deze volle, krachtige cuvée is gemaakt van 100% Cabernet Cortis. De wijn wordt alleen in de beste jaren gemaakt en is 24 maanden volledig gelagerd op het beste Franse eik. Een zeer complexe wijn die zeker kan ouderen tot 2022.

 

Nieuw-Zeeland

Marlborough

Mount Nelson Sauvignon Blanc 2016 32,00 W

Deze wijn is ontstaan door de passie die Lodovico Antinori heeft voor de Sauvignon Blanc druif. Na jaren experimenteren heeft hij uiteindelijk de favoriete terroir gevonden in Nieuw-Zeeland. Prachtige, hoog gewaardeerde Sauvignon Blanc, verfrissend en levendig, frisse zuren, heerlijk citrus, droge wijn met veel lengte en finesse.

Babich Wines - Pinot Noir 2016  36,00 R

Babich Wines was het eerste wijnbedrijf uit Nieuw Zeeland dat een gouden medaille won voor Pinot Noir in de vroege jaren 80. Het boeket toont aards, donker fruit en pittige aardbeien met een vleugje ceder. Smaken van frambozen en kersen leiden het gehemelte naar enkele teerachtige toetsen met een beetje vanille. Elegant en geconcentreerd fruit.

 

Oostenrijk

Kamptal

Weingut Am Berg – Grüner Veltliner Käferberg Kamptal DAC Reserve 2014 58,00 W

Gelegen op het bovenste einde van de oostelijke helling, 300m hoog, net ten noorden van Langenlois. Grüner Veltliner kan hier stevig worden gemaakt altijd met een verfrissende finesse. Uitgesproken geel fruit met vanille, koffie met melk. Mooie balans tussen kracht, fruit en zuren. Licht pikant, sappige afdronk en heel karaktervol.

Weinviertel

Zull Zweigelt 2013 30,00 R

Zweigelt is de meest aangeplante druif in Oostenrijk en is dus een echte specialiteit. De wijn heeft zeer gedefinieerd fruit, een superelegante structuur, wat stofferige tannines en een heel discreet geroosterde toets in de afdronk. Een onwaarschijnlijk charmante wijn!

Wachau

Weingut Emmerich Knoll – Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2013/2014 55,00 W

Aromatische neus met frisse groene appel, rijpe Cox en citrus. Een pareltje van een Riesling, verfrissend en complex, mooie zure en discreet parfum van mandarijnen met een mooie diepgang en karakter.

Burgenland

Moric Blaufränkisch 2012 42,00 R

Roland Velich focust zich vooral op de rode wijn aan de andere kant van het Mittelmeer. Hij vinifieert zijn Blaufränkisch zoals een topwijnmaker in Bourgogne dat doet met zijn Pinot Noir. Dit minidomein wordt beschouwd als Oostenrijkse Premier Grand Cru voor rood. Donkerrode kleur, aroma’s van rijpe kers en aardbei. Knapperig, sappige rode kers in de smaakaanzet gevolgd door leertoetsen. Elegante kracht zonder zwaar te zijn. Goed bewaarpotentieel.

 

Portugal

Bairrada

Niepoort Lagar de Baixo 2014 32,00 R

Deze wijn is gemaakt van de Baga druif afkomstig van 20 à 40 jaar oude wijnstokken. Met zijn licht robijnrode kleur en aroma’s van kersen en bramen geeft dit een delicate, maar zeer expressieve wijn waar de frisse en sappige fruitigheid al water in de mond brengt. Baga is een boeiende druif met waarneembare en licht aardse tannines.

 

Dão

Casa De Mouraz “ELFA” 2013 50,00 R

Rijp, zwart fruit, kruidige en florale aroma’s. Elegante en evenwichtige wijn biologisch gemaakt van 30 verschillende druiven waaronder Baga, Tinta Roriz, Trincadeira, Alvarelhão, Jaen,… maar geen Touriga Nacional.

Lisboa

Quinta da Sapeira Touriga Nacional Reserva 2011 32,00 R

Dit kleine familiale domein doet aan duurzame wijnbouw. Door het zonnige, maar relatief koel klimaat wegens de nabijheid van de oceaan en een koude bodem worden er prachtige wijnen gemaakt. Robijnrood met paarse accenten, neus van framboos, bloemen en een discrete hint van hout. In de mond veel volume en opvallend fris. Intense smaak zonder overrijpheid of over-extractie. Blijft lang hangen in de mond.

Alentejo

Esporão Reserva - D.O.C. 2014 35,00 W

Deze top Portugese witte wijn is een rijke, evenwichtige geelachtige wijn, gemaakt van Antao Vaz, Roupeiro en Arinto. Rijke, complexe wijn, romig pallet, rijp fruit (perzik, meloen, exotische fruit) en getoaste toetsen van eik. Mooi met elkaar verweven en goed in balans

Esporão Reserva – D.O.C. reguengos de Monsarez 2013 45,00  R

Donkerrode wijn gemaakt van meer dan 20 jaar oude wijnstokken: Alicante Bouschet, Aragonês, Cabernet Sauvignon, Trincadeira. Complex kruidig aroma, donker fruit en vanille. Krachtige, maar toch elegante, fruitige wijn met ondersteunende tannines die zorgen voor een lang bewaarpotentieel.

 

Slovenië

Ŝtajerska

Verus Sauvignon 2016 30,00 W

Neus met zinderend aroma van stekelbessen, passievrucht en netels, bijna Nieuw-Zeelands van inslag. Intense smaak met veel frisheid, elegantie en een lange afdronk.

Goriska Brda

Blažič Jakot 2013 30,00 W

Het familiebedrijf ligt letterlijk op de grens met Italië: de kelder en het huis liggen in Slovenië, de wijngaarden in Italië. Diep gekleurde wijn met aroma’s van sinaasappelschil, bloemen en wit fruit. Rijpe, smaakvolle wijn met veel diepte en mineraliteit. Na een Europees verbod – om verwarring met de Hongaarse Tokaj te vermijden, werd de naam van de druif gewoon achterstevoren gespeld: Jakot.

 

Spanje

Rioja

Finca de los Arandinos 2015 - El Conjuro 45,00 R

Donker robijnrode wijn van 85% Tempranillo en 15% Garnacha. Complexe neus van rood fruit, viooltjes en zoethout met een duidelijke minerale toets. Geconcetreerde structuur met rijpe tannines en goede zuren die de wijn in balans houden. Lange afdronk.

Navarra

Desierto de Azul y Garanza 2012 65,00 R

Deze 100% Cabernet Sauvignon is een selectie van de meest uitgelezen wijngaarden van Azul y Garanza, gelegen in het woestijngebied en Nationaal park “Las Bardenas de Navarra”. Het niveau van deze wijn is letterlijk de evenknie van wat we kennen onder de allergrootsten uit Bordeaux! Het is een volmaakte wijn met één van de meest subtiele verhoudingen, in concentratie, zwart, rijp & zoet fruit, overheerlijke cacoa-tannine, en een speelse aciditeit dat het geheel de nodige draagkracht geeft.

Castilla Y León - Rueda

José Pariente - Verdejo 2016 32,00 W

Dit paradepaardje van het domein heeft een explosie aan aroma’s: Granny Smith, groene kruiden, mineralen, citrus en subtiel exotisch. In de mond volgt dezelfde fraîcheur. Veel fruit en volume. Toegankelijk en toch een expressieve minerale fumé toets in de geslaagde elegante finale. De aanwezige zuren zijn rijp, sappig en geven het geheel een zeer smakelijke handtekening.

Castilla Y León - Ribera del Duero

Finca Villacreces – Pruno 2011 35,00 R

Dit domein is vlak aan de Duero gelegen, naast legende Vega Sicilia. Door de zanderige gronden voor de Tinto Fino en de extreme kiezelgronden met weinig organisch materiaal voor de Merlot en de Cabernet Sauvignon is het rendement uiterst laag en hebben de kleine druiven een uitermate hoge concentratie. Opaak, purperen kleur, met een sexy boeket van Aziatisch kruiden, wierrook, ceder, mineralen en zwart fruit. Super vol, op het randje van weelderigheid, sappig en een buitengewone finale. Parker spreekt over een sensationele wijn.

Aalto 2008 68,00 R

Deze pure Tinto Fino (Tempranillo) wordt gemaakt door Mariano Garcia, de man die 30 jaar geleden de befaamde Vega Sicilia gemaakt heeft. Deze wijn behoort nu al tot de absolute top van Ribera del Duero en zelfs van Spanje. Dit is het resultaat van uiterst lage rendementen, selectie van de beste en oudste wijngaarden en het allerbeste vinificatiemateriaal dat nu op de markt aanwezig is.

Cataluña - Alella

Alta Allela – Cau d’en Genis 2016 32,00 W

Organische wijn gemaakt van 100 % Pansa Blanca of Xarel-Lo van het oudste perceel (60j). Een rijke neus (mineraal, nerveus, direct, karakteristieken van de Saulo ondergrond), in de smaak zoet fruit, lichtjes vettig, fris en toch krachtig door de 6 maanden op lies met een lange afdronk en mooi bewaarpotentieel

Cataluña - Priorat

Mas de les Pereres – Nunci Blanc 2012 50,00 W

Een witte wijn in deze apellatie is zeer zeldzaam, maar voor onze wijnbelg, Dirk Hoet, zeker en vast zijn paradepaardje waarmee hij al verscheidene prijzen won. De wijn lijkt wel een ratjetoe van al de witte druivensoorten uit de Priorat: Garnatxa Blanca, Macabeu, Pedro Ximenez, Xarel.lo, Moscatel en Parellada, maar toch blijven de twee eerste druiven de hoofdzaak uitmaken. De neus ontplooit na het walsen een mooie mengeling van typische Mediterrane kruidigheid, kweepeer, perzik en citrus. In de mond een stevige brok met veel structuur. Balsemachtige mondvulling, romig, notig met fijn doorweven vatrijping. Wijn met klasse, lengte en groots karakter.

Mas Igneus FA112 Negre reserva 2011 55,00 R

Dit domein is één van de meest recentste in de Priorat die bovendien als eerst organische wijnen produceert. De letters in FA112 verwijzen naar de Catalaans woorden voor de Franse eiken vaten, het eerste cijfer refereert naar de leeftijd van het vat en de laatste naar het aantal maanden dat de wijn erin verbleef. De druiven Cabernet Sauvignon, Carinyena, Mazuela en Garnatxa Negra geven een kersenrode wijn met een complexe en elegante neus van rood fruit, balsamico met een vleugje kaneel. Gebalanceerd en smaakvol in de mond met een goede structuur, fruitig met een pallet van krieken, peper, aromatische kruiden en hout door de vatlagering. Warme wijn meet gepolijste tannines.

 

U.S.A.

California

Francis Coppola Director’s Cut Chardonnay 2014/15 42,00 W

Heerlijke klasse volle Bourgognestijl uit Sonoma County. Zijdezachte structuur met verleidelijk exotisch fruit. 6 maand op Franse eik waarvan slechts 40% nieuw en dit geeft een mooie toasttoets. Veel lengte en intensiteit.

Conn Creek Sonoma County Zinfandel 2012 40,00 R

Aroma’s van stekelfruit en bessen doen verlangen naar meer gesnuif en proeven. In de smaak rode en donkere bessen, levendige kruiden en zoethout die onder controle gehouden worden door de structuur en de aciditeit van de wijn. Elegante Zin.

 

Zuid-Afrika

Cape Agulhas

Lomond Conebush single-vineyard – Syrah 2010 45,00 R

De wijngaard is gelegen in de vallei van de Uilenkraal rivier op de meest zuidelijke breedtegraad 34°34’ zuid. De met de hand geplukte en geselecteerde syrahdruiven geven een donkerrobijnrode kleur aan de wijn, een rijk en sappig boeket met toetsen van pruim en kruidige eik met op de achtergrond donkere chocolade. Een mooi geconcentreerde wijn vol donker fruit, goed gestructureerde taninnes afgewerkt met een lange afdronk. 

Stellenbosch

Fleur de Cap - Unfiltered Chardonnay 2015 32,00 W

Rijke gouden kleur, neus van rijp exotisch fruit als ananas en mango, perzik, abrikoos en gedroogd fruit. Mondvullend met vanilletonen en kruidige accenten. Klasse Chardonnay en het perfecte visitekaartje van dit gekend huis. 

Fleur du Cap - Unfiltered Pinotage 2014 40,00 R

Dankzij een verbluffend wijnmakersteam onder leiding van Andrea Freeborough worden hier wonderen verricht. De druiven komen van de hele Westkaap waardoor een nauwelijks geëvenaarde kwaliteit verkregen wordt. Dieprode kleur met een krachtige neus van rijpe aardbeien en kersen met zoete specerijen. Sappige wijn met rijpe tannines.

Miles Mossop Wines - Saskia - Chenin Blanc & Viognier 2011 45,00 W

De pluk van de Chenin druiven gebeuren op 2 tijdstippen. De vroege pluk zorgt voor frisheid , mineraliteit en lengte in de wijn en  de 2de pluk gebeurt wanneer de botrytis en rozijnvorming begonnen is. Dit geeft  smaak, rijkheid en complexiteit aan de wijn. Heldere strogele kleur met limoenkleurige vlekken. Complexe wijn met aroma’s van gegrilde amandelen, kamperfoelie, limoen en witte perzik. Hinten van tropisch fruit (mango en ananas) met daarin verweven kruidige aroma’s en een vleugje witte peper.